Valitse sivu

Kumppanuuksien ja resurssien laatukriteerit

Tältä sivulta löydät FinFamin kumppanuuksien ja resurssien hallintaa koskevat laatukriteerit, jotka pitävät sisällään mm. taloudelliseen vastuullisuuteen, yhteistyöhön sekä tiedon- ja resurssienhallintaan liittyviä kriteereitä.

Tämän osion kriteerit on päivitetty viimeksi vuonna 2017.

Pyrimme konkreettiseen resursseja yhdistävään yhteistyöhön ja tunnistamme strategisesti tärkeimmät kumppanuutemme.

Strategisissa kumppanuuksissa osapuolten menestyminen on jollain tasolla keskinäisriippuvaista ja vaatii yhteistä suunnittelua ja ohjausta. Kumppanuuksia syventämällä päästään kohti omais- ja perhekeskeistä ekosysteemiajattelua.

Taloudesta vastaavat henkilöt tuntevat vastuunsa ja taloushallintoon liittyvät yksityiskohdat ja lainsäädännön määräämät velvoitteet.

Hallitus, johtava toimihenkilö ja muut talousvastuulliset henkilöt hallitsevat talouteen liittyvät suunnittelu- ja seurantatehtävät, kuten budjetoinnin ja tilinpäätösten luennan, sekä tuntevat yhdistyksen taloushallintoon liittyvät vastuut ja velvoitteet.

Taloushallinto on läpinäkyvää. Taloustilanteesta ja kustannusten koostumisesta raportoidaan säännöllisesti ja tätä varten on selkeät käytäntönsä. Taloudelliset resurssit käytetään rahoittajien kanssa sovittuun ja perustehtävän mukaiseen toimintaan.

Ajantasaista tietoa yhdistyksen talouden tilanteesta on saatavilla ja siitä kerrotaan ymmärrettävästi asianosaisille sidosryhmille, kuten hallitukselle, jäsenistölle ja rahoittajille.

Taloudelliset riskit tiedostetaan, ja varainhankintaa kehitetään suunnitelmallisesti.

Talouden suunnittelu on pitkäjänteistä ja ennakoivaa. Toimintaympäristön muutokset tunnistetaan ja otetaan huomioon rahoituksen kehittämisessä.

Taloudenpito on tarkkaa, ja toiminta on kustannuksiin verrattaessa tehokasta ja vaikuttavaa.

Kustannustehokkuutta ja -vaikuttavuutta arvioidaan vertailemalla talouden suunnitelmia ja toteumia toiminnan määrään, tuloksiin ja laatuun. Erilaisia toimintoja ja ratkaisuvaihtoehtoja osataan vertailla myös toisiinsa.

Toiminta ei ole liian yksilöriippuvaista. On huolehdittu, että yksilöosaaminen pääsee siirtymään talon osaamiseksi, jotta keskeinen tieto pysyy yhdistyksessä. Yhdistyksen hallussa olevaa tietoa myös jaetaan kumppaneille.

Tiedonhallinta-, vuorovaikutus- ja viestintäkäytännöt turvaavat tiedon säilymisen ja saatavuuden.

Muiden yhdistysten ja organisaatioiden kehittämiä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja selvitetään ja omaksutaan käyttöön.

Muiden yhdistysten käytäntöjä ja toimintamalleja selvitetään verkostoitumalla ja benchmarkkaamalla. 

Tietoa dokumentoidaan ja tiedonkulkua hallitaan suunnitelmallisesti ja ajantasaisen arkistonmuodostussuunnitelman avulla.

Tiedonhallinnan käytännöt tukevat tietoturvallisuutta eli tiedon saatavuuden, luottamuksellisuuden ja eheyden ylläpitämistä.

Pin It on Pinterest