Valitse sivu

FinFamin henkilöstöhallinnon käsikirja

Hyvä lukija!

FinFamin vinkkilista omaisjärjestöhallinnon toteuttamiseen on apuväline FinFami-omaisjärjestön hallinnon toteuttamiseen ja kaikille  omaismyönteisen työpaikan kehittämiseen. Vinkkilista on FinFamin johtajan polku ja löydät siitä tietoa työsuhteen vaiheista ja työnantajan velvollisuuksista. Materiaali antaa vastauksen kysymykseen siitä, mitä asioita johtajan tulee huomioida työsuhteen eri vaiheissa. Vinkkilistaan on myös koottu linkkejä lisätietojen lähteille, jotka helpottavat toiminnasta vastaavan tai henkilöstövastuussa olevan työtä.

Tästä materiaalista löydät työnantajana myös tietoa omaismyönteisen työpaikan rakentamiseen. Mitä tarkoittavat työelämäjoustot? Miten työpaikka voi kehittää omaismyönteisiä käytäntöjä? Minkälaisia henkilöstöhallinnon tilanteita voi tulla vastaan, joihin työnantajan on hyvä varautua etukäteen? Tällaisia ovat esimerkiksi perhemyönteiset ja omaismyönteiset käytännöt työpaikoilla.

Hyvää matkaa järjestöhallinnon kehittämiseen ja omaismyönteisen työpaikan rakentamiseen.

Katso henkilöstöhallinnon käsikirjan esittelyvideo tämän kirjoituksen alta.

Helsingissä 1.7.2023

Jaana Saarelainen, Järjestö- ja henkilöstöhallinnon asiantuntija

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry

 

Käsikirjan laatija

Jaana Saarelainen
Jaana Saarelainen

Asiantuntija, järjestö- ja henkilöstöasiat

p. 045 860 9343
[email protected]

Johdanto

Henkilöstöjohtaminen on jatkuvasti päivittyvä alue järjestömaailmassa. Luet FinFamin uutta vinkkilistaa omaisjärjestöhallinnon toteuttamiseen ja kaikille työnantajille mielenterveysomaismyönteisen työpaikan rakentamiseen. Materiaali vastaa yleisten hr-kysymysten lisäksi kysymykseen, miten työnantaja voi tukea omaismyönteisen työpaikan rakentamista, jossa huomioidaan erilaiset elämäntilanteet? Miten henkilöstön työhyvinvointiin ja myönteiseen työilmapiiriin voi panostaa erilaisten elämäntilanteiden huomioimisen kautta?

Kuka vaan ihminen voi joskus olla tilanteen edessä, että läheisen mielenterveys aiheuttaa huolta. Mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien jaksamista ja oman elämän mahdollisuuksia tulee tukea. Erilaisia elämäntilanteita tulee kaikille vastaan koulutustaustasta tai tittelistä, työtehtävästä tai ammatillisesta osaamisesta riippumatta. Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa on huolta läheisen hyvinvoinnista. Samalla tavalla kuin työpaikoilla mietitään työn ja perheen yhteensovittamisen tukimalleja, myös omaishoitomyönteisten työpaikan käytäntöjen miettiminen on yhdenvertaisuuden, työhyvinvoinnin ja työn tehokkuuden kannalta välttämätöntä.

Tämä materiaalikokonaisuus on suunniteltu helpottamaan järjestöjohtamisen maailmaa. Vinkkilista sisältää vastauksia henkilöstöhallinnon kysymyksiin ja mielenterveysomaismyönteisen työpaikan rakentamiseen. Oppaasta löydät vastauksia työsuhteen monista vaiheista, kuten esimerkiksi rekrytoinnista, perhevapaista, eläköitymisestä ja työterveyshuollon järjestämisestä monen muun teeman ohella. Keskeisenä vinkkilistan teemana on erilaiset elämäntilanteet huomioivan henkilöstöhallinnon rakentaminen.

Vinkkilista on rakennettu niin, että listan alussa esitellään perustietoa mielenterveysomaisten tilanteesta ja työelämäjoustojen käsitettä. Näin työpaikkojen hr-vastaavat ja henkilöstöjohtajat saavat tietoa mielenterveysomaisten tilanteesta työelämässä. Tämän jälkeen materiaalista löytyy vastauksia yleisimpiin henkilöstöhallinnon kysymyksiin omaisjärjestöhallinnon näkökulmasta. Materiaalista löytyy kootusti myös linkkejä muiden tahojen tuottamiin hr-materiaaleihin ja lakipykäliin.

Jos vinkkilistaan liittyen tulee kysymyksiä tai kaipaat jotakin tietoa, mikä puuttuu tästä, ota rohkeasti meihin yhteyttä ja päivitetään tietoja. Tämän sähköisen materiaalin on tarkoitus olla jatkuvasti päivittyvä kokonaisuus, jossa on ajantasaiset tiedot.

Jokainen henkilöstöprosessi on kuitenkin yksilöllinen ja haastavissa henkilöstöasioissa kannattaa aina myös kääntyä työnantajaliiton lakimiehen puoleen, jotta toimitaan lakisääteisesti oikein.

Innostavaa matkaa henkilöstöjohtamisen ja henkilöstöhallinnon maailmaan!

– Jaana Humalto

Hyvinvoiva henkilöstö on tuottava henkilöstö. Jokaisella työyhteisön jäsenellä on vastuu hyvästä työyhteisöstä. Johtaja on esimerkki, päätösten tekijä ja mahdollistaja, mutta vastuu työhyvinvoinnista on jokaisella työyhteisön jäsenellä. 

Materiaaleista osa perustuu FinFamin hyviin käytäntöihin ja osa lakiin. Työnantajan tulee aina muistaa, että epävarmoissa henkilöstökysymyksissä ja sopimusasioissa kannattaa aina kääntyä työnantajaliiton lakimiehen puoleen.

Tämä materiaali on apuväline ja tuki juuri sinulle henkilöstöasioista vastaava! Tämä vinkkilista on tarkoittu kaikille työnantajatahoille.

Sisältö

1. Taustatietoa omaisista

Tästä kappaleesta löydät perustietoa omaisista.

Mitä tarkoitetaan mielenterveysomaisella tai -omaishoitajalla? Kuka on virallinen omaishoitaja? Mitä kaikkea asioita omaiset kohtaavat arjessaan? Tämän kappaleen luettuasi saat perustietopaketin mielenterveysomaisten tilanteesta.

Taustatietoa omaisista

2. Mitä FinFami-järjestö tekee?

Tässä kappaleessa kerrotaan FinFami -järjestön toiminnasta. Omaismyönteisen työpaikan rakentamiseen liittyy kyky ohjata ihmisiä avun piiriin. Työpaikalla on tärkeää rakentaa omaismyönteisiä käytäntöjä. Yksi tärkeä käytäntö on, että hr-ammattilainen osaa ohjata henkilöstöönsä kuuluvia omaisia avun pariin.

Mitä FinFami-järjestö tekee

3. FinFamin kehittämät materiaalit ja menetelmät

Tässä kappalessaan eritellään materiaaleja, joita jokaisen ammattilaisen olisi tärkeä tiedostaa omaisia kohdatessaan. Työpaikoilla voidaan esimerkiksi tehdä omaismyönteisen työpaikan rakentamista niin, että kerätään tietopaketti omaisille.

FinFamin kehittämät materiaalit ammattilaisille ja opiskelijoille

4. Työelämäjoustot mielenterveysomaisten näkökulmasta

Tämä kappale esittelee työelämäjoustoja, joita omaismyönteisillä työpaikoilla kannattaa miettiä.

Työelämäjoustot

5. Rekrytointi, työsuhteen aloitus ja perehdytys

Tässä kappaleessa käsitellään työsopimuksessa mainittavat kohdat, rekrytointi, työsopimuksen tekemisen prosessi, työsopimuksen sisältöjen muuttaminen, työsopimuksen velvoitteet työnantajalle, miten työsopimus tehdään, perehdytys ja linkit lisätietojen lähteille.

Rekrytointi, työsuhteen aloitus ja perehdytys

6. Erilaiset työsuhteet

Tässä kappaleessa käsitellään nuoren työntekijän palkkaamista, lasten kanssa työskentelevien työntekijöiden rekrytoimista, vuorotteluvapaalla olemista, työvapaata, opintovapaata ja perhevapaita.

Erilaiset työsuhteet

7. Vuosilomat

Tässä kappalessaan käsitellään vuosilomien määräytymistä, vuosilomien määrää, lomien anomista, vuosilomien pitämistä ja vuosilomiin liittyviä korvauksia.

Vuosilomat

8. Työterveyshuolto, työtapaturmat ja sairauspoissaolot

Tämä kappale esittelee työterveyshuollon järjestämistä, työtapaturmien hoitamista ja sairauspoissaolojen ilmoittamista sekä seurantaa.

Työterveyshuolto, tapaturmat ja sairauspoissaolot

9. Työnantajan vakuutukset

Tässä kappaleessa käsitellään työnantajan pakollisia vakuutuksia, työnantajan vakuuttamisvelvollisuutta, pakollisia työnantajanmaksuja, vakuutusmaksujen budjetointia ja linkkejä lisätietojen lähteille.

Työnantajan vakuutukset

10. Eläköityminen

Tässä kappaleessa käsitellään työnantajan oikeuksia eläkeasioissa, miten eläkettä haetaan, kuka voi jäädä vanhuuseläkkeelle, mitä tarkoittaa osittainen vanhuuseläke ja linkkejä lisätietojen lähteille.

Eläköityminen

11. Työsuhteen lopetus

Tässä kappalessaan käsitellään työsuhteen lopetuksen prosessia, työtodistuksia ja varoitusmenettelyitä.

Työsuhteen lopetus

12. Työhyvinvointi, palkitseminen ja työssä jaksaminen

Tämä kappale käsitellee työhyvinvoinnin teemoja ja sitä, miten työnantajan näkökulmasta voi pitää työhyvinvoinnin kehittämisestä huolta. Lisäksi kappale käsittelee vuosipäiväpalkistsemista ja sitä, mitä palkitsemisen menetelmiä työnantaja voi käyttää.

Työhyvinvointi, palkitseminen ja työssä jaksaminen

13. Kriisinhallinta ja suru

Tässä kappalessa annetaan vinkkejä kriisinhallintaan ja siihen, miten esimies voi auttaa työntekijää surun kohtaamisessa.

Kriisinhallinta ja suru

Anna palautetta!

Kenttiä ei löytynyt.

Pin It on Pinterest