Valitse sivu

Omakuva N.Y.T. taiteellisen kasvuryhmän malli

Toimintamallin perustiedot

Lyhyt kuvaus

Omakuva N.Y.T. – taideperustainen kasvuryhmä on kehitetty nuorille, jotka kokevat huolta omasta tai läheisensä mielen hyvinvoinnista. Ryhmänohjausmalli perustuu taiteeseen ja mentalisaatiota tukevaan ohjaajien reflektiiviseen työotteeseen. Se edustaa palveluna kulttuurihyvinvointialaa.

Kasvuryhmä soveltuu 16–29-vuotiaille nuorille aikuisille, joita kiinnostaa tutkia luovien menetelmien kautta omaa elämäänsä. Ryhmän voi toteuttaa ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tai sosiaalisen vahvistamisen periaatteella esimerkiksi osana opiskeluhuoltoa, kohdennetussa nuorisotyössä tai opiskeluterveydenhuollossa.

Toimintamallin tavoitteena on

  • vahvistaa reflektiivistä kykyä ja empatiaa
  • antaa tukea tunteiden säätelyyn
  • syventää itseilmaisua
  • vahvistaa omaa luovuutta ja myönteistä suhdetta taiteeseen
  • mahdollistaa osallisuuden kokemuksia ryhmässä
  • luoda toiveikkuutta ja luottamusta tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin
  • ohjata muihin palveluihin (esim. psykoterapia)

Toimintamallin kehittäjä

FinFami Uusimaa ry, Sanni Sihvola, Ursula Hallas. Malli on kehitetty Terve Mieli, mitä kuuluu? Hyvinvointia ja ilmaisun iloa-projektissa (2012-2015) monialaisen yhteistyön kautta. Mallin juurruttamista ja materiaalien viimeistelyä on jatkettu Space! Tilaa nuorten ehkäisevään mielenterveystyöhön-projektissa (2016-2018).

Milloin kehitetty?

Vuosina 2012-2015. Jatkokehitys 2016-2018.

Ketkä voivat toteuttaa?

Järjestöt, oppilaitokset, terveydenhuollon organisaatiot ja muut nuorten parissa työskentelevät toimijat.

 

Kohderyhmät

Nuoret

Aihealueet

Ryhmätoiminta, taidelähtöiset menetelmät

Lisätietoja

Toimintamallin kuvaus

TEORIA, JOHON MALLI PERUSTUU

Mentalisaatioteoria (P.Fonagy, A.Bateman, 1997)

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä hahmottaa mielen aktiivista toimintaa itsessä ja toisissa ihmisissä, pitää ”mieli mielessä”. Se on pyrkimystä nähdä esimerkiksi nuoren päällepäin näkyvän käyttäytymisen taakse ja pohtia, minkälaisia mielen tiloja käyttäytymisen takana on. Mentalisaatio on avain toisen ihmisen ymmärtämiseen: kun ymmärrämme, minkälaiset ajatukset, toiveet, pelot, uskomukset tai kokemukset motivoivat toisen käyttäytymistä, voimme tehokkaasti vähentää toiseen kohdistuvia väärintulkintoja (Mentalisaatioyhdistys).

Reflektiivinen työote, jota Omakuva N.Y.T. -malliin sovelletaan, on mallia ohjaavien ammattilaisten työkalu. Ohjaaja havainnoi ryhmäsessioiden aikana ja välillä läpi omaan mieleensä nousevia ajatuksia ja tunteita sekä yksin, että työparinsa kanssa. Näin hän ylläpitää omaa mentalisaatiokykyään ja tunnistaa ryhmästä nousevia tunteita ja omia vastatunteitaan. Tämä työskentelytapa välttää valmiita tulkintoja ja valmiiksi ”tietämistä”, ja mahdollistaa nuorten psykososiaalisessa työssä tärkeän välittömyyden ja myönteisen tunnistamisen (Häkli, Kallio & Korkiamäki, 2016). Reflektiivinen työote auttaa myös ohjaajan tunteiden säätelyssä. Mitä vaikeampia tunteita ryhmässä nousee esiin, sitä määrätietoisemmin ohjaajan tulee toimia turvallisena vakauttajana. Mentalisaatio auttaa tässä tehtävässä.

Lisäksi malli perustuu vahvaan tutkimusnäyttöön taiteen hyvinvointia kohentavasta vaikutuksesta. WHO:n Euroopan aluetoimiston 2019 julkaistu What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review kattaa yli 900 tutkimusjulkaisua. Se on järjestön mukaan laajin tähän mennessä tehty kartoitus taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. On havaittu, että taide mm. ehkäisee masennusta. Mallin monitaiteiset harjoitteet mahdollistavat sosiaalisen vuorovaikutuksen tavoin, missä yhdistyy kehollisuus, läsnäolo ja monipuolinen itseilmaisu. Lisäksi taiteen tekemiseen osallistuminen lohduttaa ja mahdollistaa uusien näkökulmien syntymisen ja omien voimavarojen tunnistamisen (Fancourt & Finn, 2019).

TARKOITUKSEN KUVAUS -MITEN MALLI/TOIMINTO VAIKUTTAA      

Omakuva N.Y.T. -ryhmätyöskentelyn tarkoituksena on parantaa osallistujien elämänlaatua vahvistamalla osallistujien reflektiivistä kykyä ja empatiaa, antamalla tukea tunteiden säätelyyn, syventämällä itseilmaisua, vahvistamalla omaa luovuutta ja myönteistä suhdetta taiteeseen, mahdollistamalla osallisuuden kokemuksia ryhmässä sekä luomalla toiveikkuutta ja luottamusta tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin.

Omakuva N.Y.T. -ryhmäprosessissa nuori avautuu itsessään vaikuttavilla ajatuksille ja tunteille, sekä harjoittelee ryhmässä olemista turvallisesti omin tavoin. Ryhmän kautta voidaan tutustua nuoren elämäntilanteeseen tarkemmin ja tarvittaessa ohjata hänet muihin palveluihin (esim. psykoterapia, omaisyhdistyksen tuki- ja neuvontatapaaminen, taideharrastukset). Tavoitteena on mahdollistaa nuorille turvallinen, luova tila ja prosessi oman elämäntarinan ja identiteetin tutkimukselle, sekä vahvistaa sosiaalisia taitoja. Tavoitellut vaikutukset perustuvat taiteelle ja luovuudelle sekä mentalisaatiolle, joka on keskeistä hyvälle vuorovaikutukselle.

TOIMINNAN KUVAUS – MITEN TOTEUTETAAN 

Ryhmäprosessi käsittää yksilölliset alkutapaamiset sekä 10 ryhmäkertaa. Jokaisella ryhmäkerralla toteutetaan taiteellisia harjoitteita (kuvataide, tanssi, draama jne) ja keskustellaan kokemusta ohjaajien reflektiivisen työotteen kautta. Prosessi käynnistyy kehollisilla läsnäolon harjoitteilla ja kulkee asteittain kohti oman elämäntarinan kertomista. Harjoitteissa keskeistä on niiden keskittyminen tarkastelemaan omia ajatuksia, tunteita ja suhdetta muihin ihmisiin ja omaan elämäntarinaan. Prosessin viimeisillä tapaamiskerroilla keskitytään voimavaroihin ja tulevaisuuteen. Lopuksi tehdään installaatio matkan varrella syntyneistä taiteellisista tuotoksista. Se on paikallinen omakuva, heijastuksia omasta itsestä tässä ja nyt, mutta se ei määritä nuoren koko loppuelämää.

MITTARIT / ARVIOINTIMALLIT

Omakuva-arviointimalli (YAMK opinnäyte, Jenni Tarpila, 2020). Malli sisältää toiminnan tavoitteita peilaavan tilannekehän, jonka kautta on mahdollista arvioida ryhmäprosessin tuomaa muutosta elämäntilanteeseen, tunteisiin ja vuorovaikutukseen kuuden eri osa-alueen kautta.  Arviointimalli sisältää myös ryhmäläisten palautelomakkeen, joka antaa tietoa kehittämistyöhön mallia toteuttavalle organisaatiolle.

Ladattavat materiaalit

Omakuva N.Y.T. Ryhmänohjaajan luonnoskirja ryhmänohjaajille, Ota käyttöön Omakuva -opas organisaatioille, Omakuva-arviointimalli sekä muuta aiheeseen liittyvää on luettavissa ja ladattavissa osoitteessa https://www.finfamiuusimaa.fi/omakuvanyt        

Pin It on Pinterest